Newsy/kejsy

Tipy na Instagram - przydatne funkcje, których możesz nie znać!

30.08.2022 Autor: MT
Udostępnij:
Tipy na Instagram - przydatne funkcje, których możesz nie znać!
Ponad dziesięć lat temu powstała aplikacja, która głównie przeznaczona jest na telefony i która niezwykle się rozwinęła. Mowa o Instagramie, początkowo dostępny jedynie na iPhonach, jednak dość szybko mogli pobierać go także użytkownicy systemu Android. Przez ponad dekadę Instagram wielokrotnie się zmieniał. Nie tylko jego wygląd jest co jakiś czas odświeżany, ale też funkcje. Chociaż użytkownicy często są niezadowoleni ze zmian wprowadzanych przez aplikację, to nadal chętnie z niej korzystają. Wiele osób używa jej właściwie jedynie do przeglądania zdjęć i rolek z filmikami i niezbyt interesuje się możliwościami, jakie oferuje apka. A jest ich sporo.


Ukrywanie relacji InstaStories


Na Instagramie nie brakuje użytkowników, którzy zakładają fikcyjne konta do podglądania innych, ale jednocześnie sami nie chcą też być przez niektórych obserwowani. Oczywiście można mieć zamknięty profil i w ten sposób kontrolować, kto ma dostęp do publikowanych przez nas treści. Co jeśli jednak mamy otwarty profil i nie chcemy, by ktoś oglądał nasze InstaStories? Można je ukryć dla wybranych osób.


  1. Wejdź na swój profil, dotykając zdjęcie profilowe w prawym dolnym rogu.
  2. Następnie wybierz w prawym górnym rogu "więcej opcji" (trzy kreski), a później "ustawienia".
  3. Dalej wybierz "prywatność", a "relacja".
  4. Dotknij liczby osób obok opcji "ukryj relacje przed".
  5. Wybierz osoby, przed którymi chcesz ukryć relację, a następnie wybierz "gotowe" (iPhone) lub przejdź wstecz w lewym górnym rogu (Android). Aby anulować ukrycie relacji przed kimś, dotknij ikony  w celu usunięcia zaznaczenia przy danej osobie.


Ukryć relację przed daną osobą można także podczas przeglądania listy osób, które ją obejrzały. Dotknij "więcej opcji" po prawej stronie nicku oraz wybierz opcję "ukryj relację".


Blokowanie profili


Jeśli ukrywanie przed kimś relacji to za mało, to można wybraną osobę zablokować. Wówczas taki użytkownik, o ile będzie mógł wejść na nasz profil, to nie zobaczy na nim żadnych treści, bo będą one dla niego ukryte. Podczas blokowania w aplikacji, można też zablokować obecne konto, ale też nowe, które utworzy użytkownik, którego chcemy zablokować. Blokowane osoby nie są o tym fakcie powiadamiane.


Jak zablokować kogoś na Instagramie? Są trzy sposoby.


a. blokowanie przez ustawienia


  1. Wejdź na swój profil, dotykając zdjęcie profilowe w prawym dolnym rogu.
  2. Następnie wybierz w prawym górnym rogu "więcej opcji" (trzy kreski), a później "ustawienia".
  3. Wybierz "prywatność" i "zablokowane konta"
  4. Aby dodać użytkownika do listy zablokowanych kont, dotknij  w prawym górnym rogu i znajdź osobę, którą chcesz zablokować. Po prawej stronie imienia i nazwiska osoby dotknij Zablokuj.
  5. Aby potwierdzić zablokowanie konta i nowych kont, jeśli je utworzy, dotknij Zablokuj u dołu ekranu.


b. blokowanie przez Direct


  1. Dotknij "wyślij" lub "messenger" w prawym górnym rogu aktualności.
  2. Wybierz czat z osobą, którą chcesz zablokować lub odblokować.
  3. Dotknij imienia i nazwiska tej osoby u góry czatu.
  4. Wybierz "zablokuj"/"odblokuj".


c. blokowanie za pośrednictwem profilu


  1. Dotknij nazwy użytkownika w aktualnościach albo w poście z relacją. Możesz też wyszukać go za pomocą lupki i przejść na profil danej osoby.
  2. Wybierz "więcej opcji".
  3. Aby potwierdzić zablokowanie konta i nowych kont, jeśli je utworzy, dotknij "zablokuj" u dołu ekranu.


Jeśli chcemy odblokować użytkownika, wystarczy wybrać "odblokuj" obok imienia i nazwiska osoby, która znalazła się na liście zablokowanych.

Jak na Instagramie włączyć wyciszenie relacji i postów innej osoby?


A co jeśli to my nie chcemy widzieć treści innego użytkownika, ale nie chcemy przestać go obserwować? Można wyciszyć bądź też wyłączyć nieinteresujące nas relacje. Jest to proste i można wykonać to kilkoma kliknięciami.


  1. W górnej części aktualności, na pasku pokazującym InstaStories innych użytkowników, przytrzymaj zdjęcie profilowe osoby, której relacje chcesz wyciszyć.
  2. Wybierz "wycisz", a następnie "wycisz relację" albo "wycisz posty".


Aby cofnąć wyciszenie, należy wejść na profil danej osoby, a następnie pod biogramem dotknąć "obserwowanie", a następnie "wycisz" i kolejno przesunąć suwak obok "relacje".

Kampanie:

Ta strona używa ciasteczek (plików cookies).