W upalne dni, najlepszą propozycją obiadową jest zupa. Małgosia Borysewicz - Rolnik w szpilkach - proponuje lekką kartoflankę w wersji z sezonowymi kurkami - ten zapach i smak przywołają wspomnienia ze spacerów po lesie i nocy pod namiotem. Wyjeżdżasz na urlop i szukasz inspiracji na wyczyszczenie półek w lodówce? Wypróbuj przepis Małgosi na mini pizzę. Na przekąskę polecamy ogórki małosolne, które najlepiej smakują w towarzystwie domowego smalczyku. Łasuchy znajdą tu też przepisy na słodkie pyszności: lekką jak chmurka bezę, udekorowaną sezonowymi owocami i rozpływające się w ustach ciasto z wiśniami i czekoladą.
Zaproś lato do swojej kuchni, na stół i do żołądka.
Kartoflanka z kurkami, czyli prosty krem z odrobiną lata
Składniki:
250 g kurek
8 ziemniaków
1 pietruszka
1 biała cebula
1 marchewka
1 ząbek czosnku
3 łyżki masła
1 serek topiony (w “kiełbasce”)
200 ml słodkiej śmietanki 30%
piramidka smaku do rosołu
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżka natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
jako dodatek: kwaśna śmietana
Przygotowanie:
Obieramy warzywa, kroimy je w kostkę i smażymy w garnku na 2 łyżkach masła. Podlewamy wodą, dorzucamy piramidkę smaku i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy piramidkę smaku i blendujemy. Doprawiamy krem imbirem, solą i pieprzem, słodką śmietanką 30% i dodajemy serek topiony.
Na patelni na łyżce masła smażymy 250 g kurek, dodajemy ząbek czosnku i łyżkę natki pietruszki i dusimy kilka minut.
Krem kartoflany przekładamy do miseczki, dekorujemy łyżką kwaśnej śmietany i łyżką wsadu kurkowego.
Mini pizza, czyli czyszczenie magazynu
Składniki (ilości na 6 mini pizzerinek):
2 i 1⁄2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka ciepłej wody
4 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oliwy
sos pomidorowy
300 g twardego żółtego sera
ulubione dodatki do pizzy
Składniki na sos czosnkowy:
1 łyżka majonezu
1 duży jogurt grecki
2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
szczypta ziół prowansalskich i majeranku
sól do smaku
kilka kropel soku z cytryny
szczypta cukru
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy drożdże świeże, mieszamy z cukrem i odrobiną wody. Dodajemy mąkę, wodę i oliwę, dokładnie mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na 20 minut, by podrosło. Następnie dzielimy na 6 równych części i wałkujemy na grubość około 1 cm. Smarujemy każdą pizzerinkę sosem pomidorowym, posypujemy startym żółtym serem i układamy wybrane dodatki. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 250°C.
Wiśniowy szpieg
Składniki:
500 g mrożonych wiśni (możecie użyć też truskawek lub malin)
1 kisiel wiśniowy (lub o smaku innych owoców, których używacie)
2 galaretki o smaku jak wyżej
400 g sucharków
1 słoiczek kremu czekoladowego Nutella
400 ml śmietany 30%
200 ml serka mascarpone (lub 250 g śmietany 36% ubitej z 2 opakowaniami “Śnieżki”)
1 mały jogurt naturalny
3 łyżeczki żelatyny
1⁄2 szklanki mleka
Przygotowanie:
Zacznijmy od najtrudniejszych czynności: wrzucamy do garnka 500 g mrożonych owoców, podlewamy 4 szklankami wody i wstawiamy na ogień. Po zagotowaniu dodajemy kisiel i znowu czekamy do zagotowania. Następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretki, mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Nie używajmy owoców z kompotu, gdyż będzie za słodko, a musimy przełamać smak czekoladowego spodu.
Suchary blendujemy lub kruszymy ręcznie. Dodajemy słoik Nutelli i dokładnie mieszamy. Tak powstały czekoladowy spód czekoladowy wykładamy na formę 25 cm x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Następnie ubijamy śmietanę 30% z serkiem mascarpone (zamiennie za serek można użyć śmietany 36% i “Śnieżki”), dodatkowo dodajemy mały jogurt naturalny. Dodajemy też żelatynę (3 łyżeczki), którą wcześniej rozpuszczamy w 1⁄2 szklanki gorącego mleka. Całość miksujemy, wykładamy na spód czekoladowy i odstawiamy do lekkiego schłodzenia do lodówki. Następnie wykładamy na wierzch zimną, ale jeszcze nie sztywną frużelinę owocową. Zostawiamy na noc w lodówce do wystudzenia i gotowe.
Beza
Składniki:
Na 1 blat bezy:
3 białka kurze
1 szklanka cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
olej do posmarowania papieru
Na masę śmietanową:
Na żel do owoców:
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżeczki cukru
4 łyżki wody
Przygotowanie:
Ubijamy białka z cukrem na sztywno, dodajemy mąkę i ocet, chwilę miksujemy. Na arkuszu papieru do pieczenia odrysowujemy talerz, smarujemy okrąg delikatnie olejem. Wykładamy masę na okręg i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 120°C z włączoną funkcją termoobiegu. Pieczemy 2 h, po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale bezę zostawiamy w środku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, jeszcze na kilka godzin by doszła.
Masę śmietanową przygotowujemy miksując śmietanę 30% z serkiem mascarpone i cukrem pudrem.
Tort bezowy robimy z 3 warstw. Owoce do dekoracji maczamy w żelu, który przygotowujemy gotując w rondelku: 1 łyżeczkę żelatyny z 4 łyżkami wody i 2 łyżeczkami cukru.
Domowy smalec
Składniki:
500g surowego, chudego boczku
500 g mielonego mięsa wieprzowego dosyć tłustego
1⁄2 główki czosnku
1 cebula
1 jabłko
1 łyżka majeranku
2 łyżeczki soli
1⁄2 łyżeczki pieprzu czarnego
Przygotowanie:
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na złoto, dodajemy mięso mielone i dusimy mieszając około 20 minut. Dodajemy posiekany czosnek i cebulę, jabłko starte na tarce i przyprawy. Nie szczędzimy soli i pieprzu, musimy ją czuć na koniec. Dusimy kolejne 20 minut, odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia i tak przechowujemy. Podajemy ze świeżym wiejskim chlebem i ogórkami małosolnymi.
Więcej przepisów na swojskie dania znajdziesz w e-booku “Miłość, kuchnia, wieś” Małgosi i Pawła Borysewicz dostępnym na fansi.pl.