Newsy/kejsy

5 przepisów na pyszne letnie dania od @rolnikwszpilkach

20.07.2021 Autor: AM
Udostępnij:
5 przepisów na pyszne letnie dania od @rolnikwszpilkach
Szukacie pomysłu na dania o smaku lata? Na lekkie przekąski i obiady, na pyszne desery z sezonowymi owocami? Wybraliśmy dla Was 5 letnich przepisów z e-booka “Miłość, kuchnia, wieś - przepisy na wiejskie specjały i sielskie życie” Małgosi i Pawła Borysewicz.

W upalne dni, najlepszą propozycją obiadową jest zupa. Małgosia Borysewicz - Rolnik w szpilkach - proponuje lekką kartoflankę w wersji z sezonowymi kurkami - ten zapach i smak przywołają wspomnienia ze spacerów po lesie i nocy pod namiotem. Wyjeżdżasz na urlop i szukasz inspiracji na wyczyszczenie półek w lodówce? Wypróbuj przepis Małgosi na mini pizzę. Na przekąskę polecamy ogórki małosolne, które najlepiej smakują w towarzystwie domowego smalczyku. Łasuchy znajdą tu też przepisy na słodkie pyszności: lekką jak chmurka bezę, udekorowaną sezonowymi owocami i rozpływające się w ustach ciasto z wiśniami i czekoladą. 

 

Zaproś lato do swojej kuchni, na stół i do żołądka.



  1. Kartoflanka z kurkami, czyli prosty krem z odrobiną lata 


Składniki: 


  • 250 g kurek 

  • 8 ziemniaków 

  • 1 pietruszka 

  • 1 biała cebula 

  • 1 marchewka 

  • 1 ząbek czosnku 

  • 3 łyżki masła 

  • 1 serek topiony (w “kiełbasce”) 

  • 200 ml słodkiej śmietanki 30% 

  • piramidka smaku do rosołu 

  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru 

  • 1 łyżka natki pietruszki 

  • sól i pieprz do smaku 

  • jako dodatek: kwaśna śmietana 



Przygotowanie:


Obieramy warzywa, kroimy je w kostkę i smażymy w garnku na 2 łyżkach masła. Podlewamy wodą, dorzucamy piramidkę smaku i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy piramidkę smaku i blendujemy. Doprawiamy krem imbirem, solą i pieprzem, słodką śmietanką 30% i dodajemy serek topiony. 


Na patelni na łyżce masła smażymy 250 g kurek, dodajemy ząbek czosnku i łyżkę natki pietruszki i dusimy kilka minut. 


Krem kartoflany przekładamy do miseczki, dekorujemy łyżką kwaśnej śmietany i łyżką wsadu kurkowego. 



  1. Mini pizza, czyli czyszczenie magazynu 


Składniki (ilości na 6 mini pizzerinek): 


  • 2 i 1⁄2 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 1 szklanka ciepłej wody

  • 4 dag drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 4 łyżki oliwy

  • sos pomidorowy

  • 300 g twardego żółtego sera

  • ulubione dodatki do pizzy


Składniki na sos czosnkowy: 


  • 1 łyżka majonezu 

  • 1 duży jogurt grecki 

  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę 

  • szczypta ziół prowansalskich i majeranku 

  • sól do smaku 

  • kilka kropel soku z cytryny 

  • szczypta cukru 


Przygotowanie:


Do miski wsypujemy drożdże świeże, mieszamy z cukrem i odrobiną wody. Dodajemy mąkę, wodę i oliwę, dokładnie mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na 20 minut, by podrosło. Następnie dzielimy na 6 równych części i wałkujemy na grubość około 1 cm. Smarujemy każdą pizzerinkę sosem pomidorowym, posypujemy startym żółtym serem i układamy wybrane dodatki. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 250°C. 



  1. Wiśniowy szpieg 


Składniki: 


  • 500 g mrożonych wiśni (możecie użyć też truskawek lub malin)

  • 1 kisiel wiśniowy (lub o smaku innych owoców, których używacie)

  • 2 galaretki o smaku jak wyżej

  • 400 g sucharków

  • 1 słoiczek kremu czekoladowego Nutella

  • 400 ml śmietany 30%

  • 200 ml serka mascarpone (lub 250 g śmietany 36% ubitej z 2 opakowaniami “Śnieżki”)

  • 1 mały jogurt naturalny

  • 3 łyżeczki żelatyny

  • 1⁄2 szklanki mleka


Przygotowanie: 


Zacznijmy od najtrudniejszych czynności: wrzucamy do garnka 500 g mrożonych owoców, podlewamy 4 szklankami wody i wstawiamy na ogień. Po zagotowaniu dodajemy kisiel i znowu czekamy do zagotowania. Następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretki, mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. 


Nie używajmy owoców z kompotu, gdyż będzie za słodko, a musimy przełamać smak czekoladowego spodu. 


Suchary blendujemy lub kruszymy ręcznie. Dodajemy słoik Nutelli i dokładnie mieszamy. Tak powstały czekoladowy spód czekoladowy wykładamy na formę 25 cm x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia. 


Następnie ubijamy śmietanę 30% z serkiem mascarpone (zamiennie za serek można użyć śmietany 36% i “Śnieżki”), dodatkowo dodajemy mały jogurt naturalny. Dodajemy też żelatynę (3 łyżeczki), którą wcześniej rozpuszczamy w 1⁄2 szklanki gorącego mleka. Całość miksujemy, wykładamy na spód czekoladowy i odstawiamy do lekkiego schłodzenia do lodówki. Następnie wykładamy na wierzch zimną, ale jeszcze nie sztywną frużelinę owocową. Zostawiamy na noc w lodówce do wystudzenia i gotowe.

 

  1. Beza 

 

Składniki: 


Na 1 blat bezy: 


  • 3 białka kurze

  • 1 szklanka cukru

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka octu

  • olej do posmarowania papieru 

 

Na masę śmietanową: 


  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone

 

Na żel do owoców: 

  • 1 łyżeczka żelatyny

  • 2 łyżeczki cukru

  • 4 łyżki wody

 

Przygotowanie: 


Ubijamy białka z cukrem na sztywno, dodajemy mąkę i ocet, chwilę miksujemy. Na arkuszu papieru do pieczenia odrysowujemy talerz, smarujemy okrąg delikatnie olejem. Wykładamy masę na okręg i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 120°C z włączoną funkcją termoobiegu. Pieczemy 2 h, po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale bezę zostawiamy w środku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, jeszcze na kilka godzin by doszła. 

 

Masę śmietanową przygotowujemy miksując śmietanę 30% z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. 

 

Tort bezowy robimy z 3 warstw. Owoce do dekoracji maczamy w żelu, który przygotowujemy gotując w rondelku: 1 łyżeczkę żelatyny z 4 łyżkami wody i 2 łyżeczkami cukru. 

 

 

 

  1. Domowy smalec

 


Składniki:

 

  • 500g surowego, chudego boczku 

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego dosyć tłustego 

  • 1⁄2 główki czosnku 

  • 1 cebula 

  • 1 jabłko 

  • 1 łyżka majeranku 

  • 2 łyżeczki soli 

  • 1⁄2 łyżeczki pieprzu czarnego 

 

Przygotowanie: 

 

Boczek kroimy w kostkę i smażymy na złoto, dodajemy mięso mielone i dusimy mieszając około 20 minut. Dodajemy posiekany czosnek i cebulę, jabłko starte na tarce i przyprawy. Nie szczędzimy soli i pieprzu, musimy ją czuć na koniec. Dusimy kolejne 20 minut, odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia i tak przechowujemy. Podajemy ze świeżym wiejskim chlebem i ogórkami małosolnymi.

 

Więcej przepisów na swojskie dania znajdziesz w e-booku “Miłość, kuchnia, wieś” Małgosi i Pawła Borysewicz dostępnym na fansi.pl.



Kampanie:

Ta strona używa ciasteczek (plików cookies).